domingo, 15 de abril de 2012

Un itinerari que m'hauria agradat fer

Aquesta setmana el diari Ultima Hora Menorca informa de la decisió, gairebé efectiva, de l'Obra Social Sa Nostra de desprèndre's de la Sala de Cultura del carrer de Santa Clara de Ciutadella. Una notícia que ens hauria de fer especialment mal i preocupar pel que ha significat durant els 25 anys de vida i dinamisme cualtural per la ciutat, i l'illa. De fet l'espai, i el desparegut Premi de pintura Sant Antoni-Sa Nostra, han escrit una part de la història cultural i artística de l'illa, oferint oportunitats d'expressió als autors, descobrint els nous artistes i donant la primera empenta a les seves trajectòries, i pels ciutadans ha significa una finestra sobre l'expressió artística amb qualitat, imaginació i criteris. Fins i tot per a molts joves i fillets, ha estat la primera forma de trobar-se amb l'art a través de les seves propostes didàctiques.

Us deix l'enllaç sobre la notícia:

http://ultimahora.es/menorca/noticia/noticias/cultura/sa-nostra-se-desprende-de-sus-dos-salas-de-cultura-en-ciutadella-y-de-sus-empleados.html




Sala de Cultura de Sa Nostra a Ciutadella
Carrer de Santa Clara
antiga església de Sant Antoni


Durante 25 años la Sala de Cultura de Sa Nostra de Ciutadella ha sido un referente para el are y la cultura de esta parte de la isla. Un espacio que según las noticias en prensa, cambiará de manos en pocas semanas, y a la espera de ver su evolución, ya no podrá formar parte de nuestros Itineraris como una de las visitas obligadas del recorrido.
Entre sus cualidades destaca la capacidad de su director, Juan Elorduy, de ofrecer una programación abierta a nuevos nombres, lenguajes y manifestaciones, apostando no sólo por la exposición clásica, sino también por el discurso artístico en sus montajes, ofertas didácticas destinadas al alumnado y producciones artísticas. Una tendencia que en los últimos tiempos se ha ido muriendo en favor de unas directrices impuestas por la central mallorquina, aunque con algunos regalos como la exposición de Valdés Leal este verano o la última producción propia artística, sugerente y con mensaje de Nuria Román, Coser la Tierra. Un final digno de una trayectoria que cree en el arte como un medio para cambiar al mundo.




Coser la Tierra
Nuria Román



Però els Itineraris comencen amb les galeries

A l'espera de qui i com ocupa l'emblemàtic espai, petit però carregat de força, encant i serenor, el recorregut dels Itineraris comença per les galeries. Us faig una petita descripció del que ens podem trobar en cada una.

A grandes rasgos la mayor parte de las galerías de la isla pueden definirse genéricamente como 'espacios de arte', establecimientos que combinan el servicio de enmarcación y venta de material de bellas artes, con la exposición y venta de obra original. Aunque en los últimos meses la situación del mercado ha impuesto un ejercicio de imaginación y búsqueda de productos complementarios como puede ser la reproducción de calidad por impresión, de obra numerada y firmada, de autores propios de la galería.

Una altra de les incorporacions dels espai d'art és la diversificació de serveix i productes, i com en altres indrets, es van convertint en espais polivalents on s'organitzen presentacions de llibres, recitals poètics i activitats artístiques tipus tallers o jornades d'art al carrer, en aquest darrer cas sempre a l'estiu.
Durant l'any 2011 s'ha constituït al primera Associació de Galeristes de Menorca, formada per algunes de les galeries de l'illa: Retxa, Artara-Argos, Kroma, La Fàbrica. Una a Ciutadella i la resta a Maó, no s'hi han adherit Vidrart (Ciutaella) i Encant (Maó). La seva activitat és gairebé nul·la en aquests moments, i no sembla mostrar tampoc una filosofia comú. La única activitat conjunta va ser pel Dia dels Museus.

Cada espacio cuenta con una personalidad artística, una línia de trabajo y unos artistas más o menos propios, aunque resulta verdaderamente difícil en esta isla la exclusividad por múltiples razones.

Retxa, Ciutadella, fundada hace más de treinta años por Miquel Cardona, cambió de gerencia en 2007 con Susana Marqués y Ester Moll. Sigue las bases de Cardona con un arte de autores locales, de lenguajes figurativos y de corte clásico, como el pintor histórico Torrent, entre el paisaje y el bodegón, además del trabajo de autores de propuestas personales contemporáneas. Su estilo elegante y la introducción de cambios se ponen de manifiesto en la introducción de autores relacionados con la isla que aportan frescura y un toque diferenciado.



Biel Camps

Su lista de autores se incia con una estrella, Matías Quetglas y el paisaje impresionista, pero de color y mancha espléndidos de J.B. Bosch, continua con el paisagista Biel Camps y se completa con figurativos como Pedro Caules, Charó Jansà, Adolf Llovera, Enric Gol, Ravel Vidal, Mercedes Angusto o Brian Smith, Florit Nin, Pacífic Camps, Blas García.


Vidrart, també a Ciutadella és l'espai més jove, inaugurada en 2007 l'èquip de feina està format per Panxo i Toni, propietaris de l'espai Art i Joc, i professionals de la fusteria amb 20 anys d'experiència.

Situada en un dels indrets més especials de l'illa, entre la Catedral i la Sala Municipal del Roser, la galeria mostra una estètica atrevida, sòbria i elegant que lliga amb la filosofia de l'espai.

A grans trets aposta pels autors joves, de llenguatges actuals i de forta personalitat artística. I incorpora noms consagrats de la primera generació d'artistes joves no clàssics -paisatge i figuració-, sinó amb discursos propis i investigacions formals.


Darrerament s'ha obert a diverses línies, unes que segueixen i amplifiquen la seva línia inicial d'art més actual i innovador, per la introducció d'autors foranis amb noves i ineressants propostes, i l'edició de reproduccions impreses de qualitat editada per Quadrofenia; una altra línia mira cap els autors més locals, fins i tot històrics, que desvirtuen la seva identitat, despintant el client assidu.



Carles Gomila

Al voltant de Toni Salord s'hi aplega un grup d'artistes de l'illa, joves i interessants que es van consolidant en la seva trajectòria com són Carles Gomila, Ivan Jordà, Jaume Bagur, Ivan Triay, Hombre López, Marianela Gallardo. O els noms consagrats de Marc Jesús, David Monrós, Alfred Hutchinson, Pacífic Camps, Heiko Speisekorn...


Artara, en Maó se ha convertido en el espaciode arte de referencia desde 1995. Fundada por Andrés Moll a raíz de Argos, 40 años de relación con artistas y enmarcación de cuadros, se situa en una antigua casa del centro de la ciudad. Sus múltiples salas y diferentes niveles cumplen el objetivo de su propietario "ofrecer un lugar digno a los auotres de la isla donde exponer".

Puede ser considerada la primera galería en sentido estricto. Mientras Argos combina venta de bellas artes, marcos, reproducción de obra, taller de dibujo y pintura, y exposición y venta de obra original, Artara mantiene desde sus inicios una identidad exclusiva en relación la difusión de autor. Ya sea apostando por jóvenes y obra de personal discurso, o bien con especiales series sobre papel de grandes nombres de la historia del arte como Joan Miró, Tàpies, Jaume Plensa, Clavé, Pijoan, Chillida, Guinovart.

La galería forma parte de la Associació de galeristes de Menorca, y anteriormente de la Associació de Galeries de Mallorca, participando en ferias nacionales, y asistiendo cada año en la Nit de l'Art de Palma.




Laetitia Lara en Líthica


Cuenta en su listado de artistas nombres de trayectoria internacional y trabajo personal como Nuria Román, Laetitia Lara, Florit Nin, Rafael de la Rica, Antonio Moyano, Marc Jesús o Tomeu Sánchez.



ENCANT, aquest 2012 Encant compleix 10 anys de vida comissionada per Elvira González, que deixa la seva feina de funcionària per dedicar-se al difícil, complex i dur món de l'art i els artistes. Ubica la galeria en una antiga casa de tras, humil i estreta de Maó, just davant Can Oliver, que d'aquí un temps es convertirà en el centre cultural més important de l'illa.


Des dels seus inicis Encant és un espai exclusivament d'exposició, amb alguns complements de caire artístic. La personalitat de la galerista defineix els autors que hi exposen, sempre cercant compenetració i complicitat més que el valor comercial. L'objectiu és oferir art que connecti l'artista amb l'espectador, i que aquest pugui gaudir de l'obra d'una manera gairebé medicinal.
Els autors d'aquest espai d'especial espiritualitat no formen part del circuït comercial, tampoc exposen en altres espais i la major part són autors de fora, principalment de Londres o nacionalitat estrangera.



Una obra de Piers Jackson
presenta una colectiva de Navidad de Encant


La línia artística és conceptual, tractant a parts iguals pintura, escultura, fotografia o altres materials que serveixin per dur a terme un muntatge prou expressiu.
Encant inaugurà amb l'obra de Carmen Díez i ha continuat descobrint-nos l'obra d'autors com Ismael Berkane, Jackon Piers, Peter Peretti, Rita Moreno, Nuria Teruel, Ricardo Madirolas, Motimiya Takeshi, Olga Simón, Laura Marte, Ramón Suau, o José Ángel Sintes.


Existen otras galerías en Menorca, y aunque nuestros Itineraris no pueden detenerse en todas, les dedicaremos un tiempo en otra ocasión.

Para quien desee experimentar el primer Itinerari tendrá lugar el próximo 21 de abril, en Ciutadella (punto de encuentro plaza dels Pins-Contramurada), el grupo será de 10 personas, cuando esté lleno iniciaremos el recorrido.




No hay comentarios:

Publicar un comentario